Italiaanse kruiden die iedere horeca zaak nodig heeft
Wat zijn Italiaanse kruiden?
Italiaanse kruiden zijn wellicht het belangrijkste onderdeel van de Italiaanse keuken. Verse groenten en fruit, zoals tomaten, zijn ook belangrijk, maar wat is een Italiaans gerecht zonder de typische kruiden?
Net als bij de Franse keuken, spelen Italiaanse kruiden een grote rol. Desondanks komen de meeste kruiden die gebruikt worden binnen de Italiaanse keuken niet in Italië groeien. De kruiden komen uit het volledige Middellandse Zeegebied. Je kunt dus ook spreken van meditterane kruiden.
De Italiaanse keuken geniet echter internationaal meer aanzien dan de Spaanse of Griekse keuken. Alleen de Franse keuken geniet, afhankelijk van wie je het vraagt, meer aanzien. Dankzij de Italiaanse keuken zijn de mediterrane kruiden bekend over de hele wereld.
Wat zijn typische Italiaanse kruiden?
Wat zijn kruiden die typisch gebruikt worden binnen de Italiaanse keuken?
Hieronder volgt een kort overzicht van aantal van de meest gebruikte kruiden en specerijen in Italië.
Basilicum
De bladeren van dit kruid zijn zeer aromatisch. Basicilum is, om deze reden, niet altijd goed te combineren met andere kruiden en specerijen. Toch is basilicum is een van de meest gebruikte kruiden in de Italiaanse keuken. Denk bijvoorbeeld aan gerechten als insalata caprese, een verse salade met tomaat, mozzarella en vers gemalen peper.
Basicilum is ook een belangrijk ingredient in pesto alla genovese. Deze pestosaus is typisch Italiaans met ingrediënten als basicilum, olijfolie, knoflook, pijnboompitten, pecorino, en parmigiano-reggiano.
Tip: https://www.naturalspices.nl/kruiden-specerijen
Peterselie
Peterselie is vrijwel het tegenovergestelde van basicilum. Dit frisse, bittere kruid heeft de eigenschap om de smaak van andere kruiden te versterken. Het is daarom eenvoudig te combineren met andere kruiden. Italiaanse koks gebruiken vaak peterselie als laatste ingrediënt.
Peterselie wordt vaak gebruikt in visgerechten. De combinatie van peterselie met citroen brengt de vis tot leven. Aangezien vis vaak een lichte smaak heeft, is dit een grote verbetering.
Salie
Salie is een stevig kruid dat een goede combinatie is met vleesgerechten, met name varkensvlees en kalfsvlees. Het is ook een geschikte kruid voor ovengerechten, zoals lasagna of saltimbocca, aangezien de smaak van salie prima stand houdt bij verhitting.
Kortom, als je je pasta gerecht wat meer bite wilt geven, voeg dan wat blaadjes salie toe aan jouw gerecht. Je kunt ook salie met boter combineren voor een overheerlijke, rijke saus.
Uitgelicht: Italiaanse Kruiden Kopen | Verse Italiaanse Kruidenmixen
Oregano
Als je regelmatig een bezoek pleegt aan de Italiaanse pizzeria, dan ben je bekend met oregano. Dit kruid wordt regelmatig over pizza’s gestrooid. Met name bij een pizza met niet zo veel ingrediënten, zoals pizza Margherita, is oregano goed te proeven.
Oregano wordt zowel vers als gedroogd gebruikt. Gedroogde oregano heeft een sterkere smaak. Daarnaast is de smaak van oregano sterk afhankelijk van het seizoen en klimaat.
Oregano heeft van nature een sterke, bittere, aromatische smaak welke overeind blijft bij hoge temperaturen en grillen. Vandaar dat het vaak wordt gebruikt in het zuiden van het land waar pizza’s en mixed grill populair zijn.