Meest gestelde vragen
Wat houdt een horecabedrijf in? Deze term heb je zeker al een keer gehoord, maar weet je wel wat het inhoudt? Het woord horeca is een verzameling van andere woorden namelijk: Ho- hotel, re-restaurants en ca- catering. In deze bedrijven wordt er gegeten en gedronken. Men wil veel weten over het horecabedrijfsleven daarom stelt men de volgende vragen:
- Welke opleiding heb je nodig?
- Hoeveel mensen werken in de horeca?
- Op welke opleidingen komen de meeste studenten voor?
- Is de vraag naar personeel groot?
- Is het horecabedrijfsleven voor mij?
Welke opleiding heb je nodig?
Je hebt een opleiding nodig voor elke baan die je wilt beoefenen. Er zijn verschillende opleidingen zoals: koksopleiding en hotel school. Vmbo-scholen hebben een horecarichting; dit is een goed begin. Er worden theoretische- en praktijklessen gegeven. In de horeca richting leer je alles over een kok en serveerster, aan welke regels ze zich moeten houden, hoe ze zich moeten opstellen. Bij sommige opleidingen mag je meelopen in een echt restaurant of hotel, zodat je ziet hoe het aan toe gaat, zo kan je het werk beter begrijpen.
Hoeveel mensen werken in de horeca?
Het aantal mensen dat in de horeca werken is de laatste jaren gestegen en zal in de komende jaren nog meer stijgen. In 2020 waren er ongeveer 466.000 horeca werkers en er zijn nog ongeveer 115.000 mensen nodig tussen de jaren 2020 en 2025. De meeste mensen die in de horeca werken willen flexibel zijn en blijven daarom in de horeca werken omdat je makkelijk van shift kunt veranderen als er iets belangrijk is.
Op welke opleidingen komen de meeste studenten voor?
Er zijn verschillende opleidingen maar de meeste studenten komen voor op de koksopleiding. Een kok kan in verschillende horeca bedrijven werken.
Op de koksopleiding leer je verschillende kerntaken zoals :
- Het bereiden van gerechten
- Het onderhouden van keukengerei
- Het controleren en bestellen van keukenvoorraden.
De vraag naar koks in het horeca bedrijfsleven is het grootst. Het salaris van een kok is tussen 1700 en 2500 euro per maand.
Is de vraag naar personeel groot?
In het horeca bedrijfsleven is er weinig ruimte om te groeien en dit is de reden waarom de meeste horeca medewerkers tegen hun dertigste een andere baan gaan uitoefenen of terug naar school gaan voor een hogere scholing en dit zorgt ervoor dat de vraag naar personeel altijd groot is en soms groter is dan normaal. Een andere reden waarom de vraag naar personeel groot is: zodat er genoeg medewerkers zijn waardoor ze in shift kunnen werken
Is het horeca bedrijfsleven voor mij?
Hoe weet je als het horeca bedrijfsleven voor jou is? Eerst moet je gaan onderzoeken wat het horeca bedrijfsleven inhoudt en kijken wat jou het meest interesseert en aan de hand daarvan kijken welke opleiding het beste is voor jou; je kan ook een paar opendagen bezoeken bij de verschillende opleidingen, zodat je weet wat je kan verwachten. Als je je zelf ziet groeien in het horeca bedrijfsleven en ziet dat je doet waarvan je houdt, dan ben je zeker dat het horeca bedrijfsleven voor jou is.